opc_loader

Voordelen doorstroomboiler

Een doorstroomboiler of doorstroomverwarmer is een eenvoudig en klein elektrisch apparaat dat is ontworpen om direct water te verwarmen wanneer hier om wordt gevraagd. Een ingebouwd elektrisch verwarmingselement schakelt automatisch aan wanneer de warmwaterkraan wordt opengedraaid. Dit maakt de doorstroomverwarmer vele malen efficiënter dan een elektrische boiler die constant vele liters water constant op temperatuur moet houden. Een ander voordeel is dat de doorstroomverwarmer onbeperkt warm water kan leveren terwijl de boiler er mee op houdt wanneer zijn inhoud leeg is.

Artikel 1 tot 6 (van de 6 artikelen). Resultaat:1
Artikel 1 tot 6 (van de 6 artikelen). Resultaat:1

Doorstroomboiler of standaard elektrische boiler?

Om water elektrisch te verwarmen kan men kiezen voor een doorstroomboiler of een standaard elektrische boiler. We leggen hieronder uit wanneer je beter voor de een of de ander kan kiezen. Zowel een doorstroomverwarmer als een elektrische boiler is bedoeld om leidingwater (sanitair water) te verwarmen. Het verschil tussen beide toestellen zit in de manier waarop het water wordt opgewarmd. Bij een doorstroomtoestel wordt het water direct opgewarmd en is er geen opslag van warm water. Bij een gewone boiler wordt een bepaalde hoeveelheid water opgewarmd, opgeslagen en continu op temperatuur gehouden. Uiteraard zijn deze boilers maximaal geïsoleerd waardoor er een minimale hoeveelheid energie nodig is om het water op temperatuur te houden.  Wanneer is een doorstroomboiler dan toch een interessantere keuze? Dat is heel simpel te bepalen. Indien er over de gehele dag warm water wordt gebruikt (groot gezin, kantoorpanden, bedrijven) is een (grote) elektrische boiler energiezuiniger dan een doorstroomverwarmer. Maar wanneer er af en toe warm water wordt gebruikt (een- of tweegezins huishouden, winkel, klein bedrijfje) is een doorstroomverwarmer weer een voordeligere keuze. Een doorstroomverwarmer hoeft niet grote hoeveelheden water continu op temperatuur te houden, maar verbruikt wel weer iets meer energie bij het verwarmen op het moment dat hier vraag naar is. Dit komt omdat een doorstroomverwarmer in een kortere tijd water op moet warmen wat meer energie kost. Een andere reden om misschien toch voor een doorstroomboiler te kiezen is dat het warm water nooit ‘op’ kan raken. Een standaard boiler bouwt een reserve op, maar wanneer dit water op is zal er enkele uren gewacht moeten worden tot de inhoud weer is opgewarmd.

Wil je graag advies naam dan contact op met een van onze medewerkers!

Werking van een doorstroomboiler

Bij het opendraaien van de warmwaterkraan zal de stromingsschakelaar de vraag naar warm water registreren en treed de brander meteen in werking. Het water dat door de warmtewisselaar stroomt wordt hierdoor snel op temperatuur gebracht. Afhankelijk van  persoonlijke voorkeur en mogelijkheden kan de brander werken op aardgas, mazout of elektriciteit. De gemiddelde opbrengst van een keukenboiler schommelt rond de 2,5 liter warm water per minuut. Voor de badkamer is een doorstroomtoestel vereist die minstens 10 liter water per minuut kan verwarmen. Doorstroomboilers zijn niet bedoeld om conventionele verwarmingselementen (radiatoren, vloerverwarming) te voorzien van warm water. Het water in verwarmingscircuits is altijd sterk vervuild, meestal met roest uit de stalen leidingen en dat zorgt voor hevige slijtage en kortere levensduur. Verder dient voor het verwarmingscircuit grote hoeveelheden water te worden verwarmt en daar is de doorstroomverwarmer niet op berekend. Voor het verwarmen van water voor het verwarmingscircuit is de warmtepomp ontwikkeld, deze leveren wij ook.   

Beperkte omruilgarantie

Wil je graag advies naam dan contact op met een van onze medewerkers!