opc_loader

Doorstroomboiler

Een doorstroomboiler of doorstroomverwarmer is een eenvoudig en klein elektrisch apparaat speciaal voor warmwater bereiding. Een ingebouwd elektrisch verwarmingselement schakelt het opwarmen aan zodra er warmwater vraag is.

Het water wordt direct verwarmd, dit gebeurt alleen als er warmwatervraag is en dat maakt de doorstroomverwarmer efficiënter dan een elektrische boiler die constant de inhoud op temperatuur moet houden. Een ander voordeel is dat de doorstroomverwarmer nooit leeg kan zijn zoals een elektrische boiler.

Doorstroomverwarmers vallen onder de regel van verzegelde producten die om redenen van gezondheidsbescherming of hygiëne niet geruild of retour worden genomen als na levering de verzegeling is verbroken.

Artikel 1 tot 6 (van de 6 artikelen). Resultaat:1
Artikel 1 tot 6 (van de 6 artikelen). Resultaat:1

Gebruik doorstroomboiler

Doorstroomverwarmers zijn bedoeld om warm leidingwater (sanitair warm water) te produceren. Dat doen ze beter en voordeliger dan ieder ander soort toestel. Ze zijn echter niet bedoeld om bijvoorbeeld conventionele verwarmingselementen (radiatoren, vloerverwarming) te voorzien van warm water.

Het water in verwarmingscircuits is altijd sterk vervuild, meestal met roest uit de stalen leidingen, en dat zorgt ervoor dat de doorstroomverwarmer na korte tijd kapot gaat. Daarnaast past ook de noodzakelijke doorstroomhoeveelheid van verwarmingscircuits niet bij wat de doorstroomverwarmer nodig heeft.

Een geiser of doorstroomboiler voorziet u net zoals een gewone boiler van warm water. Het verschil tussen beide toestellen zit hem in de manier waarop het water opgewarmd wordt. Bij een doorstroomtoestel is er geen opslag van warm water en wordt er enkel water opgewarmd wanneer er vraag naar is. Bij een gewone boiler wordt een bepaalde hoeveelheid water reeds opgewarmd en opgeslagen.

Een doorstroomtoestel is vooral interessant wanneer u geen warm water nodig hebt gedurende de hele dag. Bij een standaard boiler wordt het water de hele dag warm gehouden waardoor u onnodig energie verliest. Omgekeerd geldt dan wel dat er bij een doorstroomtoestel meer energie verbruikt wordt omdat het water aan een sneller tempo opgewarmd moet worden.

Bij een doorstroomboiler zult u ook nooit zonder warm water vallen. Een standaard boiler bouwt een bepaalt reserve op. Eens dit water op is zal u enkele uren moeten wachten tot u opnieuw warm water ter beschikking hebt. U kunt natuurlijk ook een verwarmingsketel kopen met een zwaarder vermogen.

Werking van een doorstroomboiler

Bij het opendraaien van een warmwaterkraan zal de stromingsschakelaar de vraag naar warm water registreren. Hierdoor treed de brander meteen in werking zodat het water door een warmtewisselaar stroomt zodat het water snel op temperatuur wordt gebracht. Afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur en mogelijkheden kunt u de brander laten werken op aardgas, mazout en elektriciteit. De gemiddelde opbrengst van een keukenboiler schommelt rond de 2,5 liter warm water per minuut. Voor de badkamer zult u een doorstroomtoestel moeten voorzien die minstens 10 liter water kan verwarmen per minuut.